近年話題のクラフトコーラ。実は材料を煮て冷やすだけで超簡単!原液シロップを作れば、炭酸水で割るだけで何杯も楽しめます♪
黒糖キャラメルとスパイスが効いたダークコーラ。
レモンとオレンジの爽やかな香りが引き立つライトコーラ。
アイスを乗せてコーラフロートにしたり、ラム酒を加えてカクテルにしたりするのもおすすめです!
ぜひ、作ってみてくださいね♪
■ダークコーラシロップ
6杯分
材料:
水 330ml
黒砂糖(粉末) 150g
コリアンダーシード 10g
黒コショウ 1g
八角 5個
カルダモン 5g
バニラビーンズ 1本
シナモン(ホール) 5g
レモン 1/2個
炭酸水 600ml
作り方:
1.シナモンは手で折り、黒コショウはミルか、包丁などを使って、粗く砕く。カルダモンは包丁の腹で実を押し割る。
2. バニラビーンズはさやを2つに割いて、中にあるシードのつぶつぶをこそげるように取り出す。レモンは薄い輪切りする。
3. 鍋に水300mlと黒砂糖100g、スパイスとレモンを入れて中火にし、沸騰から2〜3分ほど煮込む。
4.別の鍋に黒砂糖50gと水30mlを入れ、煮立たせる。(ヘラでこすると鍋肌が露出する粘度が目安)
5.(4)の鍋に、(3)の鍋の中身を加え混ぜ、容器に入れて粗熱をとり、冷蔵庫で一晩寝かせる。
6.グラスに氷を入れ(5)の液体を50ml、炭酸水を100ml入れたら、完成!(1杯分)
■ライトコーラシロップ
6杯分
材料:
水 300ml
グラニュー砂糖 150g
しょうが 20g
カルダモン 10g
クローブ 2g
シナモン(ホール) 5g
レモン 1個
オレンジ 1個
炭酸水 600ml
作り方:
1.シナモンは手で折って細かくし、カルダモンは包丁の腹で実を押し割る。しょうがはスライス、レモンとオレンジは皮を切って千切りにし、果汁を絞る。
2.鍋に果汁と炭酸水以外の材料を入れて中火にし、沸騰から2〜3分ほど煮込む。
3.レモン果汁とオレンジ果汁を加えて火を止め、容器に入れて粗熱をとり、冷蔵庫で一晩寝かせる。
4.グラスに氷を入れ(3)の液体を50ml、炭酸水を100ml入れたら、完成!(1杯分)
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■Dark Cola Syrup
SERVINGS: 6
INGREDIENTS
330ml water
150g raw brown sugar
10g coriander seed
1g black pepper
5 star anise
5g cardamom
1 vanilla bean pod
5g cinnamon sticks
1/2 lemon
炭600ml carbonated water
PREPARATION
1.Break the cinnamon sticks in half, and break down black pepper into small pieces with a knife or mill. Crush the cardamom pods with the back of a knife.
2. Cut the vanilla bean pod in half and scrape out the seeds with a knife. Cut the lemon into slices.
3.To a pot, add 300ml of water, 100g of raw brown sugar, cinnamon sticks, star anise, vanilla beans and pod, black pepper, cardamom, and lemon. On medium heat, bring to a boil.
4. In a separate pot, combine 50g of brown sugar and 30ml of water. Put on the heat and simmer until the caramel thickens enough, that a spoon dragged across the bottom of the pot leaves a streak mark for a few seconds.
5. Pour the contents of the first pot into the pot of caramel. Stir and transfer into a container, then chill overnight.
6. In a glass filled with ice, add 50ml of the cola syrup and 100ml of carbonated water.
7. Enjoy!
■Light Cola Syrup
SERVINGS: 6
INGREDIENTS
300ml water
150g granulated sugar
20g ginger
10g cardamom
2g cloves
5g cinnamon sticks
1 lemon
1 orange
600ml carbonated water
PREPARATION
1.Break the cinnamon sticks in half, and crush the cardamom pods with the back of a knife. Slice the ginger. Peel the lemon and orange, keeping the peels. Cut both in half and squeeze out the juice.
2.In a pot, combine the water, granulated sugar, cinamon, cardamom, cloves, ginger, lemon and orange peels. Put on medium heat and let simmer for 2 to 3 minutes.
3. Add lemon and orange juice and turn off the heat. Transfer into a container and chill overnight.
4. In a glass filled with ice, add 50ml of the cola syrup and 100ml of carbonated water.
5. Enjoy!
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